Objavljeno

Najbolje vrijeme za vježbanje

Najčešći izgovor za odustajanje od vježbanja je ‘nedostatak vremena’. No, kod svakog izgovora zašto nemate vremena postoji mnoštvo razloga zašto biste morali naći vremena. Dan ima 24 sata i uvjerena sam da svatko od nas može naći malo vremena za neki oblik tjelesne aktivnosti – za to je potrebno samo malo planiranja.

No je li vježbanje jednako djelotvorno u svako doba dana? Kada bi trebalo vježbati da se postignu najbolji rezultati? Evo nekoliko natuknica o tome kako odrediti najbolje vrijeme za vježbanje i kako to vrijeme najbolje iskoristiti.

Odredite koje je vaše optimalno vrijeme za vježbu…

Svatko od nas ima različit prirodan ritam tijela uvjetovan kombinacijom navika i rutina – postoje ‘jutarnji tipovi’, a postoje i oni koji se ujutro teško pokreću bez obzira na to kada su išli spavati. U pogledu tjelesne spremnosti, vjerujem da za svakoga postoji optimalno vrijeme kada tijelo najbolje funkcionira.

Želite li da vaše vježbanje bude uspješno, ključno je da imate energije i osjećate se dobro. Kako biste odredili kada je vaše optimalno vrijeme za vježbanje, nekoliko tjedana provjeravajte kako se osjećate i postavite si sljedeće pitanje: Kada osjećate da imate najviše energije? Rano ujutro, prije ručka, poslijepodne ili kasnije tijekom dana …?

Jeste li jutarnji tip?

Uglavnom sam sklona predložiti vježbanje ujutro, jer je vaše tijelo potpuno oporavljeno, živčani sustav odmoren i um je svjež. Logično je da ćete bolje vježbati ako su vam mišići odmoreni.

Ako se smatrate ‘jutarnjim tipom’, bilo bi dobro da vježbate rano ujutro, prije nego se vratite umorni od posla ili svakodnevnih aktivnosti. Ako imate zahtjevan dnevni raspored, dobro je da fitnes obavite ranije, kako se ne bi desilo da nemate vremena za vježbanje zbog drugih obveza.

No, ako vam ujutro treba dugo da počnete funkcionirati ili se osjećate omamljeno ili nespretno, preporučujem da ne vježbate ujutro. Nemojte se izlagati dodatnom stresu – za vježbanje radije odaberite neko drugo doba dana, kada ste budniji.

Savjet: Čak i ako niste jutarnji tip, pokušajte jednostavno nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti dok se ujutro pripremate za svoje aktivnosti. Dodate li takvom disanju i nekoliko laganih istezanja za poticanje cirkulacije, mogli biste se osjećati budnijima.

Kako bi bilo da vježbate poslijepodne?

Ako vam se često dogodi da poslijepodne osjetite navalu energije, iskoristite to i vježbajte! Poslijepodnevno vježbanje naročito je djelotvorno ako se poslije aktivnosti obično osjećate puni energije, jer biste tako vježbanjem mogli osigurati veću produktivnost i mentalnu spremnost za ostatak dana.

Savjet: Želite li vježbati u vrijeme ručka ili rano poslijepodne, razmislite o uzimanju zdravog međuobroka prijepodne, jer trebate imati dovoljno goriva kako biste izdržali sve što vas čeka tijekom dana. No, ako predvečer obično osjećate manjak energije ili vam se često desi da oko 17.00 – 19.00 sati osjećate umor, predlažem da ipak vježbate rano ujutro ili kasnije navečer.

Uvečer ste dugo budni?

Za ‘noćne ptice’ je najbolje da vježbanje ostave za večernje sate. Taj dio dana može biti odličan za vježbanje, jer se kroz vježbanje možete opustiti i osloboditi stresa, a istovremeno učiniti i nešto za svoje tijelo. Osim toga, ako dan završite tjelesnom aktivnošću, to bi vam moglo pomoći da bolje spavate.

No, vježbanje kasno uvečer nije uvijek dobro rješenje. Ako navečer osjećate iscrpljenost, odmor je bolji od napornog vježbanja. Naime, naporna tjelesna aktivnost kad ste umorni povećava rizik povreda, a kod vježbanja morate biti budni i prisutni, naročito ako namjeravate raditi s utezima. Ako je večer jedini dio dana kada možete naći vremena za vježbanje, odaberite neku manje napornu aktivnost poput hodanja ili joge, a intenzivne vježbe ostavite za vikende ili dane kada ste manje umorni.

***

Svatko ima svoje savršeno vrijeme za vježbanje. Odaberite vrijeme koje najviše odgovara vašem tijelu i vašem načinu života. Pobrinite se da tijekom vježbanja budete mentalno prisutni: ako za vrijeme vježbanja brinete o poslovnom sastanku ili planirate što sve trebate kupiti, to neće biti najbolje uloženo vrijeme i energija. Ako ste u žurbi, vježbajte kraće, ali se više fokusirajte i koncentrirajte – bolje jedan svjesno izveden pokret nego dva odsutno izvedena pokreta.

I konačno, uvijek se pobrinite da imate dovoljno ‘goriva’ za svoju odabranu aktivnost. Za optimalne rezultate nakon vježbanja nadomjestite izgubljenu vodu i nutrijente i dobro se odmorite.

Napisala Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha je direktorica Edukacije o fitnessu u Herbalifeu.

 

Da biste vidjeli cijene i mogli ostvariti kupnju Registrirajte se na link:

http://sadzdravo.com/moj_racun/

Ako ste registrirani prijavite se na Vaš račun.