Objavljeno

Zašto je važno jesti raznoliko – voće i povrće?

Zašto treba jesti i voće i povrće?

Voće i povrće izvor su prirodnih biljnih spojeva koji pomažu u održavanju zdravlja organizma, pri čemu je ključna raznolikost.

Ako baš niste ljubitelj povrća, možda mislite da povrće možete nadoknaditi tako da jedete mnogo voća. Razlog je jasan – gotovo uvijek ih spominjemo u jednom dahu, a kako su i voće i povrće zdrava biljna hrana, prirodno je pretpostaviti da su međusobno manje-više zamjenjivi  kao izvori nutrijenata potrebnih našem tijelu.

U izvjesnoj mjeri to je i točno. Vitamin C jednako možete dobiti iz bobičastog voća kao i iz brokule, kalija ima i u cikli i u bananama. No, voće i povrće su osim toga izvori ogromnog broja (različitih) fitonutrijenata – prirodnih sastojaka biljaka koje mogu biti dobri za zdravlje. A veća je vjerojatnost da ćete dobiti mnogo različitih fitonutrijenata ako jedete i voće i povrće.

Fitonutrijenti su zaslužni za okuse i boje voća i povrća. A počnete li o voću i povrću razmišljati više sa stanovišta mnoštva raznolikih okusa i boja koje donose – a ne samo kao o izvoru vitamina i minerala – počet ćete uviđati koliko su zapravo voće i povrće različiti.

Šumsko voće i brokula, primjerice, mogu djelovati slično ako mislimo o vitaminu C koji sadrže, no fitonutrijenti koje sadrže ne mogu biti različitiji. Bobičasto voće svoju crveno-ljubičastu boju dobiva od spojeva koje nazivamo antocijani – kojih ima mnogo više u voću nego u povrću. S druge strane, izotiocijanati su fitonutrijenti zaslužni za snažne mirise u brokuli, kupusu i cvjetači – no te spojeve neugodna mirisa nećete naći u voću.  Likopen, još jedan prirodni pigment, daje bogatu crvenu boju voću kao što je rajčica (da, to je voće), crveni grejp i guava, ali teško da biste ga uspjeli mnogo naći u većini povrća.

Dosta ljudi pretpostavlja da je jesti voće ILI povrće jednako dobro kao i jesti voće I povrće,  no, upravo navedeni primjeri pokazuju zašto je u prehrani važna raznolikost – kako biste svojem organizmu osigurali što je više moguće nutrijenata.

Napisala: Susan Bowerman mr.sc, registrirana dijetetičarka, certificirana sportska nutricionistica.

 

Da biste vidjeli cijene i mogli ostvariti kupnju Registrirajte se na link:

http://sadzdravo.com/moj_racun/

Ako ste registrirani prijavite se na Vaš račun.